22. juli 2020

Forskningscenter får 30 millioner til at forske og uddanne i kvantevidenskab

Kvantevidenskab

The VILLUM Centre of Excellence for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) har netop modtaget 30 mio. kr. af VILLUM FONDEN til bl.a. at uddanne fremtidens eksperter i kvantevidenskab. De skal arbejde i spændingsfeltet mellem fysik, matematik og datalogi og byde ind med helt nye løsninger på de globale samfundsudfordringer vi står over for til gavn for erhvervslivet.

Kvantevidenskab

I Danmark sidder nogle af verdens førende forskere på kvanteområdet, og de er i fuld gang med at udvikle den viden, der skal til for at forstå kvantevidenskabens muligheder og dens potentiale for erhvervslivet. Derfor har centeret netop fået 30 mio. kr. af VILLUM FONDEN til yderligere forskning.

"I virkeligheden består vi alle sammen af de samme partikler - dyr, mennesker og genstande, ja alt i universet. Det, der adskiller det ene fra det andet, er den måde, vi er sat sammen på. Alt er gjort af nøjagtig det samme kvantestof, men det gemmer på forskellig information, siger professor Jan Philip Solovej, som er centerleder på QMATH sammen med professor Bergfinnur Durhuus og professor Matthias Christandl.

Forskerne kortlægger, hvordan stof bliver en informationsressource. Materialers kvantemekaniske egenskaber kan nemlig bruges til at gemme, behandle og sende information på helt nye måder.

Vi står, iflg. Jan Philip Solovej, over for en kvanterevolution som muligvis allerede i det kommende årti vil kunne påvirke mange sider af vores hverdag. Blandt andet udvikling af helt nye materialer og mere effektiv og sikker kommunikation, der kan beskytte vores data.

Den nye viden som forskningen skaber, kan bruges i danske virksomheder, eksempelvis IT-virksomheder der udvikler sensorer, urer og computere. Derfor uddanner QMATH en ny generation af eksperter, der skal ud i virksomhederne og sætte den nye viden i spil:

 ”EU har for nylig investeret 1 mia. euro i det her område, og der er ingen tvivl om, at der de kommende år bliver brug for folk, der kan skabe dialog mellem forskere i matematik, datalogi og fysik og mellem forskere og virksomheder til gavn for dansk erhvervsliv,” siger Jan Philip Solovej.

Han glæder sig over bevillingen på 30 mio. kr. fra Villum Fonden, der er givet til en femårig forlængelse af centeret:

”Vi er utrolig glade for bevillingen fra VILLUM FONDEN og glæder os til at fortsætte arbejdet med at udvikle kvanteløsninger, siger professor Jan Philip Solovej.