19. august 2019

Statistik - videnskabens skalpel

MATH i medierne

Lone Franks videnskabsmagasin på Radio24syv, ”24 Spørgsmål til Professoren”, har haft besøg af Susanne Ditlevsen, professor i statistik ved Institut for Matematiske Fag.

Susanne DitlevsenHvad laver en statistiker egentlig? Hun sørger med sine metoder for at blotlægge og skære alle slags forskningsdata frie, så de kan gøres til information. Sådan forklarede statistiker Susanne Ditlevsen sit fag, da hun skulle svare på Lone Franks spørgsmål.

Avanceret statistik bruges til at få en bedre forståelse af både nerveceller, hukommelse og narhvalers liv – for at nævne nogle af de emner, der blev talt om i udsendelsen.

Susanne Ditlevsen fortalte om udviklingen af statistik gennem historien, fra Gauss’ normalfordeling til afskaffelsen af skørbug. Og om, hvorfor vi behøver statistisk dannelse for at forstå hverdagen. Så vi kan være kritiske over for påstande om årsag og virkning.

Videnskabsfolk skal i øvrigt ikke kun dele deres viden med andre forskere, sagde Susanne Ditlevsen, de skal også dele deres rådata og programmer.