13. december 2017

MATH-professor illustrerer de små vinderchancer

MATH i medierne

Hvad er chancen for, at du kan skrabe dig til en ekstra god julegave i år? Det svarer til at slå krone 19 gange i træk, siger professor Susanne Ditlevsen til TV2/Lorry.

Susanne Ditlevsen

Susanne Ditlevsen

I sidste måned – hvor to danskere vandt en stor Eurolotto-gevinst – illustrerede professor Susanne Ditlevsen chancerne med den efterhånden kendte togtur (her København-Århus), hvor man skal smide en mønt ud af vinduet, og være så heldig at ramme den spand, en eller anden har stillet et sted på strækningen – op til 20,7 meter fra toget.

Et par uger senere blev Susanne Ditlevsen så spurgt til chancerne for at vinde den store gevinst i Danske Spils skrabejulekalender. Her leverede hun et par anderledes sammenligninger:

"Hvis man antager at man har fået 3 børn, og at alle datoer er lige sandsynlige at blive født på, så er det cirka 4 gange så sandsynligt at alle 3 børn har samme fødselsdag som at man vinder millionpræmien."

Eller "Halvt så sandsynligt som at alle terninger viser 6 når man kaster 7 terninger". Da en kalender koster 50 kroner, risikerer man at skulle købe for over 25 millioner kroner, før man har vundet førstepræmien på én million kroner.

Læs mere