29. januar 2016

Formel punkterer konspirationsteorier

MATH i pressen

Britisk fysiker har udarbejdet en formel, der kan teste holdbarheden af konspirationsteorier. Dansk matematikprofessor siger god for formlen, men mener, at konspirationstilhængere nok vil betragte den som… en konspiration.

Verden er fuld af konspirationsteorier. Men kan de være sande? Den britiske fysiker og cancerforsker David Robert Grimes har lavet en matematisk model, som man kan bruge til at teste, om en konspirationsteori holder vand.

Hans formel bygger på en konstatering af, at jo flere personer, der er involveret i en hemmeligholdelse, jo hurtigere vil konspirationen blive lækket.

David Robert Grimes er nået frem til, at hvis månelandingen i 1969 var en konspiration (410.000 involverede), så burde den være blevet afsløret som en sådan efter 3,68 år. Hvis forskere med vilje har tilbageholdt den ultimative kræftkur (714.000 involverede), så burde en sådan skandale være kommet frem i lyset efter 3,17 år.

Carsten Henrik WiufProfessor i matematik ved Københavns Universitet Carsten Henrik Wiuf siger om Grimes’ konspirationstester:

»Det er ikke kontroversiel matematik. Der er tale om en udmærket standardmodellering, som man anvender i mange lignende situationer, f.eks. når man skal regne ud, hvordan ting spredes, eller hvordan ting opstår. Naturligvis er der usikkerheder, og man kan diskutere detaljer, men det gængse i modellen taler til hans fordel,« siger han.

Læs mere i Berlingske