20. december 2018

SCIENCE Formidlingspris til Therese Graversen

SCIENCE Formidlingspris 2018:

Den 35-årige adjunkt og statistiker Therese Graversen, Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, KU, har vundet SCIENCE Formidlingspris 2018. Den uddeles af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på KU. Prisen får hun for at formidle sine resultater i medierne om dna-spor i kriminelle sager på en let, forståelig og samtidig solid videnskabelig måde.     

Institutleder Michael Sørensen, prisvinder Therese Graversen og prodekan Erik Bisgaard Madsen
Institutleder Michael Sørensen, prisvinder Therese Graversen og prodekan Erik Bisgaard Madsen


Dna-analyser har revolutioneret politiet og retsmedicineres måde at skaffe beviser på. Men - hvis der på et gerningssted eller på en myrdet person findes forskellige dna-spor fra flere personer, så er det et problem for politiet med bevisførelsen og dermed at finde frem til den rette gerningsmand.

Men problemet med de blandede dna-spor har den 35-årige postdoc og statistiker Therese Graversen, Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, nu været med til at afhjælpe med sine beregninger. Bl.a. har britisk politi og anklagemyndighed anvendt hendes statistiske dna-udregninger som en del af bevisbyrden i flere drabssager. Også politiet herhjemme har benyttet sig af Therese Graversens specielle statistiske værktøjer og udregningsmetoder, som har gjort deres opklaringsarbejde lettere.   

 Fra ”Ud & Se” til Advokaten

SCIENCE Formidlingspris gives til en forsker, som i årets løb har ydet en ekstraordinær indsats på det formidlingsmæssige område. Og det har Therese Graversen stået for med sin forskning og den praktiske anvendelse i retsmedicinsk forstand.

I dommerkomiteens bedømmelse hedder det bl.a., at hun har udbredt sin forskning over en bred kam i medierne i 2018. Lige fra DSB-bladet ”Ud & Se” og til juristernes fagblad ”Advokaten” - samt til dagblade og andre medier. Og så har Therese Graversen optrådt på kulturnatten, hvor hun holdt foredrag, og publikum kunne fornøje sig med dna-puslespil.

Selv siger prismodtageren:

”Jeg har indset, at små folk som mig godt kan skubbe lidt til retspraksis. Min metode har gjort politiet - både i Danmark og i England - opmærksomme på, at man godt kan trække flere informationer ud af dna’et, end de plejer. Det er sjovt at komprimere viden og finde lige præcis den indsigt, som en konkret person står og mangler. At det nu har ført til formidlingsprisen er en utrolig stor anerkendelse,” understreger hun.

Therese Graversen fik overrakt SCIENCE Formidlingspris 2018 ved en reception i HCØ-bygningen i Universitetsparken på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet onsdag den 19. december. Med prisen følger 25.000 kr. Therese Graversens forskning er finansieret af Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion under bevilling DFF – 6111-00557. 

Emner