Logo for Kulturnat 2019Matematik i Kulturnatten 

Institut for Matematiske Fag inviterer alle indenfor på Kulturnatten, den 11. oktober 2019, til en aften med matematik, mystik, kryptering og spil. 

Sidste år fyldte vi H.C. Ørsted Instituttets Vandrehal og auditorier med aktiviteter og foredrag for børn, unge og voksne sammen med Kemisk Institut, Datalogisk Institut, Biologisk Institut og Niels Bohr Instituttet.

Vores program på Kulturnatten 2018: 

  • Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver 
  • Brug din logiske sans i Mysteriejagten i Matematisk Bibliotek
  • Skakhjørnet 
  • DNA-puslespils-bod
  • Krypteringsbod

Vore foredrag i 2018:

  • Spil, usikkerhed og matematisk modellering af (ir)rationel adfærd
  • Sikker kommunikation med kvantebit - hvordan og hvorfor?
  • Statistisk detektivarbejde i kriminalsager
  • Magical Mathematics
  • Gong show: What do I think about when I think about maths?

Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver

18:00 - 23:00 i Vandrehallen

Kan du lægge 2 og 2 sammen? Kan du mere end det? Uanset om du går i de yngste eller ældste klasser, så kom og prøv dine færdigheder i et stjerneløb, hvor du bliver sendt rundt i bygningen til en række poster. På hver post bliver du stillet en opgave, der passer til dit niveau.

Hver rigtig besvarelse udløser en lille præmie (der kan spises). Du starter hos os i Matematik-boden.

Brug din logiske sans i Mysteriejagten

18:00 - 24:00 i Matematisk Bibliotek, start i Vandrehallen

Der er sket en forbrydelse i Matematisk Bibliotek! Professor Prim er blevet kidnappet og vi skal have hjælp til at finde ud af, hvem der har kidnappet ham og hvor han holdes fanget. Har du lyst til at prøve at løse mysteriet?

Rundt omkring i Matematisk Bibliotek er der gemt en masse spor. Dit job er at finde de mange spor og bruge din logiske sans til at finde ud af, hvem forbryderen er.

Der er forskellige niveauer, så alle i alderen 10-99 med interesse for matematik og gåder kan være med. Regn med at bruge 1-3 timer afhængigt af, hvor mange niveauer du vil gennemføre. Der er løbende introduktion til mysteriejagten i matematikboden. Tag din ven under armen og vær med til den sjove og udfordrende jagt.

Spil skak med vores skakmester

18:00 - 24:00 i Vandrehallen
I Skakhjørnet kan du møde Viktor Haarmark Nielsen, der sidste år blev Nordisk mester i Skoleskak. Han er andetårs-studerende ved Institut for Matematiske Fag - og skaktræner i Hvidovre Skakklub. 

Viktor spiller lynskak med dem, der vil udfordre ham, og gerne flere spil af gangen. Desuden medbringer han nogle skriftlige skak-opgaver (af forskellige sværhedsgrader), som man selv kan sidde og sysle med – i stil med ”hvordan laver du en skakmat i et træk herfra”.

Du er også velkommen til at låne brædt og brikker og spille mod andre publikummer.

DNA-puslespils-bod

DNA-spor

18:00 - 22:00 i Vandrehallen
DNA opfattes som noget af det mest afgørende bevismateriale, men når man står med et DNA-spor ude fra et gerningssted, kan det faktisk være vanvittigt svært at afgøre, hvem DNA'et kommer fra.

Et af de store problemer opstår, når man har et blandet DNA-spor, der altså består af DNA fra flere personer. Ligesom der er flere måder at lægge to tal sammen på for at få tallet 10, er der ofte mange måder at blande DNA fra flere personer på, der giver det samme blandede spor. Det er derfor ikke klart, hvilke personer der har været til stede, hvis man kun har et blandet spor fra gerningsstedet at gå efter.

Kan du mon løse gåden?

Krypteringsbod: Kan du holde dine billeder private?

Kryptografi

18:00 - 22:00 i Vandrehallen
Billeder og andet information kan hurtigt falde i uønskede hænder. Man kan dog beskytte sine informationer ved at kryptere dem, så kun indviede personer kan læse dem.

I krypteringsboden vil du få mulighed for at prøve at kryptere et foto af dig selv, så det bliver ulæseligt for alle, der ikke har din hemmelige krypteringsnøgle. Kun du vil så let som ingenting kunne dekryptere billedet med din nøgle, når du ønsker det. 

Forskerne fra Centre for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) demonstrerer kryptering.


Gong show: What do I think about when I think about maths? 

Kl. 18:45 & 21:30 i Auditorium 8

Unge forskere fra Center for Symmetri og Deformation giver mini-introduktioner til den matematik, de bruger deres dage på at tænke over. Det er et kapløb: Hver taler har fem minutter til at kommunikere så meget som muligt om et stykke matematik, de føler meget for - før gong-gongen annoncerer, at det er tid til den næste taler!


Deltag i en hektisk, sjov udforskning af en række emner i moderne matematik. Man behøver ingen fagkundskaber i matematik - men gong-foredragene er på engelsk.


[Young researchers from the Centre for Symmetry and Deformation at the Department of Mathematical Sciences provide miniature introductions to the mathematics they spend their days thinking about. It is a race against time: each speaker has five minutes to communicate as much as they can about a piece of mathematics they are passionate about before a gong announces that it is time for the next speaker to step in. Join us for a bit of frantic fun exploring a range of topics in modern mathematics. No specialist knowledge in mathematics will be assumed. The Gong-show is in English.]

The Gong-show. From left: Anssi Lahtinen, visiting assistant professor, String topology. Philipp Schmitt, PhD student, Non-commutative geometry. Joshua Hunt, PhD student, Representation theory. Clemens Borys, PhD Student, Operator Algebra. Elden Elmanto, Postdoc, Algebraic Geometry.

Spil, usikkerhed og matematisk modellering af (ir)rationel adfærd

Kl. 19:30 i Auditorium 8

Foredrag ved David Skovmand,
Lektor i finansmatematik

Hvor meget vil du betale for at deltage i spil med et usikkert udfald? Er du mere sur over at tabe 1000 kr. end du er glad for at vinde 1000 kr.? Jeg vil gennem en række klassiske eksempler inden for nytteteori og sandsynlighedsteori behandle disse spørgsmål samt diskutere, hvordan matematik kan bruges til at modellere menneskelig adfærd.

Statistisk detektivarbejde i kriminalsager

Therese Graversen

Kl. 20:00 i Auditorium 8

Foredrag ved Therese Graversen,
Adjunkt ved sektionen Statistik og Sandsynlighedsregning  

Foredrag i forlængelse af DNA-puslespilsboden

Vi ser på en række engelske kriminalsager, hvor jeg har været inddraget som ekspertvidne, og snakker om, hvorfor det kan være rigtigt svært at analysere DNA-spor, og hvad en statistiker som mig skal bruges til i en retssag.

Sikker kommunikation med kvantebit - hvordan og hvorfor?

Johannes Borregaard

Kl. 20:30 i Auditorium 8

Foredrag ved Johannes Borregaard ,
postdoc ved QMATH, Centre for the Mathematics of Quantum Theory 

Foredrag i forlængelse af krypteringsboden

Muligheden for at kunne kommunikere privat er en grundsten i mange moderne kommunikationsplatformer såsom email og netbank. Typisk opnås dette ved at kryptere kommunikationen, så kun indviede personer kan forstå den. Det er dog ikke så let at indvie nogen i ens kryptering, uden uønskede personer også får adgang til informationen.

Overraskende nok viser det sig, at mikroskopiske kvantesystemers opførelse kan komme en til hjælp. Kom og hør hvordan, og hvorfor det tilbyder en helt ny grad af sikkerhed.

Magical Mathematics

Kl. 21:00 i Auditorium 8

Foredrag ved Alexander Müller-Hermes,
postdoc ved Centre for the Mathematics of Quantum Theory

While magicians never reveal their tricks, mathematicians usually do. But what about mathmagicians?
Tonight, I will raise the curtain and show how fascinating mathematics leads to astonishing magic tricks.

[Foredraget er på engelsk]


Fra 2013 til 2015 stilede instituttet op med en Matematisk Spillecafe i et telt i Botanisk Have, hvor man kunne høre, hvordan man forbedrer sine vinderchancer i spil som Scrabble, Kaste Gris, Roulette og Skak. Professorerne Mogens Steffensen, Søren Eilers og Rolf Poulsen fortalte om, hvordan matematikken kan give dig brugbare vinderstrategier. Efter hvert foredrag kunne publikum låne spil i caféen og få hjælp af en række matematikstuderende med at afprøve strategierne. Du kan i videoen herunder se, hvordan det startede i 2013.