Matematik i Kulturnatten 2024 

Institut for Matematiske Fag inviterer alle indenfor på Kulturnatten, fredag den 11. oktober 2024, til en aften med matematik, mystik, kryptering og spil. 

Vi fylder H.C. Ørsted Bygningens Vandrehal og auditorier med aktiviteter og foredrag for børn, unge og voksne - sammen med Kemisk Institut, Datalogisk Institut, Biologisk Institut og Niels Bohr Institutet. 

Program: 

  • Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver
  • Brug din logiske sans i Mysteriejagten i Matematisk Bibliotek
  • Skakhjørnet
  • Geometri og topologi for de nysgerrige
  • Kvantehjørnet

Foredrag:


Aktiviteter

Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver

Stjerneløb

18:00 - 23:00 i Vandrehallen

Kan du lægge 2 og 2 sammen? Kan du mere end det? Uanset om du går i de yngste eller ældste klasser, så kom og prøv dine færdigheder i et stjerneløb, hvor du bliver sendt rundt i bygningen til en række poster. På hver post bliver du stillet en opgave, der passer til dit niveau.

Hver rigtig besvarelse udløser en lille præmie (der kan spises). Du starter hos os i Matematik-boden.

Brug din logiske sans i Mysteriejagten

Mysteriejagt

18:00 - 24:00 i Matematisk Bibliotek, start i Vandrehallen

Der er sket en forbrydelse, som for en gangs skyld er gået ud over Barnaby. Han er fundet bevidstløs på Skyggeslottet, forgiftet. Vi har brug for din hjælp til at opklare mysteriet og redde ham. Løs gåderne, du finder i Matematisk Bibliotek, og find gerningspersonens værelsesnummer og identitet, samt hvor modgiften er gemt.

Der er forskellige niveauer, så alle i alderen 12-102 med interesse for matematik og gåder kan være med. Regn med at bruge 1-3 timer afhængigt af, hvor mange niveauer du vil gennemføre. Der er løbende introduktion til mysteriejagten i matematikboden. Tag din ven under armen og vær med til den sjove og udfordrende jagt. Brug af smartphone er tilladt.

Spil skak med os

skak

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

I Skakhjørnet kan du prøve at dyste mod skakspillere fra Institut for Matematiske Fag og fra Kemikernes Skakklub, som er medarrangør. Vores værter spiller mod enhver, der vil udfordre dem.

Der vil desuden være nogle skriftlige skak-opgaver (af forskellige sværhedsgrader), som man selv kan sidde og sysle med – i stil med ”hvordan laver du en skakmat i et træk herfra”. Du er også velkommen til at låne brædt og brikker og spille mod andre publikummer.

Geometri og topologi for de nysgerrige

Sæbeboble

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Eksperimentér med sæbebobler og lær om hvorfor de opfører sig som de gør. Byg din egen kalejdoskop og leg med spejle. Gør som kvantefysiker Paul Dirac og leg med en øloplukker og snore for at undersøge spin. Du bliver vejledt af forskere fra Center for Geometri og Topologi (GeoTop).

Kvantehjørnet: Prøv en kvantecomputer

Kryptografi

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Forskerne fra Centre for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) fortæller om kvantematematik.


Foredrag 


Sæbebobler og smarte motorvejsnet: Optimal geometri i matematik & fysik

Niels Martin Møller

Auditorium 5 kl. 19:00 og 21:30 (varighed: 30 minuter)

Foredrag ved lektor Niels Martin Møller, Center for Geometri og Topologi (GeoTop)

Hvorfor er simple sæbebobler kuglerunde? Hvad så med to sammensmeltede bobler? Hvilke lovmæssigheder bestemmer formerne på sæbefilm, der udspænder de mindste fladearealer i rummet fra et skelet af ståltråd?

Og hvad har det altsammen med sorte huller og fuglefjers strålende farver at gøre?

I foredraget vil vi udforske nogle spændende matematisk-fysiske aspekter af disse spørgsmål. Vi krydrer med live sæbeboble-forsøg, som publikum også selv kan afprøve i GeoTops matematik-bod 'Geometri og topologi for de nysgerrige'.

Komplekse projektive kurver og Bézout's sætning

Joachim Kock

Auditorium 5 kl. 19:30 og 22:00

Foredrag ved lektor Joachim Kock, Center for Geometri og Topologi (GeoTop)

Løsningen til en andengradsligning (som man lærer om i gymnasiet) kan anskues geometrisk som skæringspunkterne mellem en parabel (som er en kurve af grad 2) og x-aksen (en kurve af grad 1). Når der er to løsninger er det fordi 2 = 2·1. Dette er et specialtilfælde af Bézout's sætning, som siger at to plane kurver af grad m og n skærer hinanden i m·n punkter.

For at sætningen bliver sand, kræves der imidlertid ENTEN en række særlige betingelser og undtagelser (husk på diskriminanten!), ELLER at man udvider begreberne en del: man er nødt til at arbejde med komplekse tal i stedet for reelle tal, og man er nødt til at udvide planen til den projektive plan. (Og så skal man stadig være meget omhyggelig med at tælle med korrekt multiplicitet.)

Foredraget handler mest om disse to begrebsudvidelser, og prøver at bruge sætningen som en illustration på, hvordan matematikere "opfinder bedre verdener" for at få elegante sætninger til at være sande, og prøver at forstå den rå hverdag ved at passe den ind i noget større og smukkere — mere komplet. Og så er sætningen også et godt eksempel på samspillet mellem geometri og algebra, og giver et lillebitte indblik ind i det emneområde som hedder algebraisk geometri.

Micro and Macro: the worlds inside the world

Marco Olivieri

Auditorium 5 kl. 20:00

Foredrag ved Marco Olivieri postdoc ved Centre for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH)

Why the physical world around us can exist? If we had all the information concerning the motions of all objects in the universe, would we be able to foresee the future or reconstruct the past?

In this talk, we will address these questions and show how the answers are tightly connected to the relationship between the micro- and macroscopic descriptions of the world. We will dedicate a particular focus on the Bohr correspondence principle for quantum mechanics and on the stability of matter.