Matematik i Kulturnatten  

Institut for Matematiske Fag inviterer alle indenfor på Kulturnatten, fredag inden efterårsferien (14. oktober), til en aften med matematik, mystik, kryptering og spil. 

Vi plejer at fylde H.C. Ørsted Instituttets Vandrehal og auditorier med aktiviteter og foredrag for børn, unge og voksne - sammen med Kemisk Institut, Datalogisk Institut, Biologisk Institut og Niels Bohr Instituttet.

Programmet for sidste år: 

 • Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver
 • Brug din logiske sans i Mysteriejagten i Matematisk Bibliotek
 • Skakhjørnet
 • Finurlige former og flader
 • Krypteringsbod: Kan du holde dine billeder private?

Foredrag:

 • Hold afstand!
 • Optimal geometri i matematikken, fysikken og resten af naturen
 • The Mathematics of Quantum Spin Systems 
 • Hvad kan en kvantecomputer gøre for dig?

Aktiviteter 2021

Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver

Stjerneløb

18:00 - 23:00 i Vandrehallen

Kan du lægge 2 og 2 sammen? Kan du mere end det? Uanset om du går i de yngste eller ældste klasser, så kom og prøv dine færdigheder i et stjerneløb, hvor du bliver sendt rundt i bygningen til en række poster. På hver post bliver du stillet en opgave, der passer til dit niveau.

Hver rigtig besvarelse udløser en lille præmie (der kan spises). Du starter hos os i Matematik-boden.

Brug din logiske sans i Mysteriejagten

Mysteriejagt

18:00 - 24:00 i Matematisk Bibliotek, start i Vandrehallen

Der er sket en forbrydelse i Matematisk Bibliotek! Professor Prim har fået stjålet sin højtelskede og meget sjældne gyldne passer. Vi skal have hjælp til at finde ud af, hvor mange forbydere der er, hvem der er deres bagmand og på hvilken lokalitet, passeren befinder sig. 

Rundt omkring i Matematisk Bibliotek er der gemt en masse spor. Dit job er at finde de mange spor og løse gåderne, de indeholder. 

Der er forskellige niveauer, så alle i alderen 10-99 med interesse for matematik og gåder kan være med. Regn med at bruge 1-3 timer afhængigt af, hvor mange niveauer du vil gennemføre. Der er løbende introduktion til mysteriejagten i matematikboden. Tag din ven under armen og vær med til den sjove og udfordrende jagt.

Spil skak med vores skakmestre

skak

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

I Skakhjørnet kan du i år møde tre skakmestre: 

 • Viktor Haarmark Nielsen, tidligere Nordisk mester i Skoleskak. Han er kandidatstuderende ved Institut for Matematiske Fag og skaktræner i Hvidovre Skakklub. 
 • Nicolai Kistrup, der er førsteårsstuderende ved instituttet.
 • Severin Mejak er tidligere slovensk skakmester (under 18 år) og ph.d.-studerende ved instituttet.

De spiller mod enhver, der vil udfordre dem - gerne flere spil af gangen.

Der vil desuden være nogle skriftlige skak-opgaver (af forskellige sværhedsgrader), som man selv kan sidde og sysle med – i stil med ”hvordan laver du en skakmat i et træk herfra”. Du er også velkommen til at låne brædt og brikker og spille mod andre publikummer.

Finurlige former og flader

Sæbeboble

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Eksperimentér og find de korteste veje på krumme overflader af pap.
Find lovmæssigheder ved sæbefilm, der udspænder de mindste arealer på et metalskelet.
Opdag de skjulte forbindelser til fysikkens fundamentale love.

Husk også foredraget "Optimal geometri i matematikken, fysikken og resten af naturen".

Krypteringsbod/Kvantehjørnet: Kan du holde dine billeder private? 

Kryptografi

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Billeder og andet information kan hurtigt falde i uønskede hænder. Man kan dog beskytte sine informationer ved at kryptere dem, så kun indviede personer kan læse dem. I krypteringsboden vil du få mulighed for at prøve at kryptere et foto af dig selv, så det bliver ulæseligt for alle, der ikke har din hemmelige krypteringsnøgle. Kun du vil så let som ingenting kunne dekryptere billedet med din nøgle, når du ønsker det.

Forskerne fra Centre for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) demonstrerer kryptering og fortæller om kvantematematik.

Husk også foredraget "Hvad kan en kvantecomputer gøre for dig?".


Foredrag i Auditorium 8


Hold afstand!

Nathalie Wahl

Kl. 19:00 og 21:00

Foredrag ved professor Nathalie Wahl,
Copenhagen Centre for Geometry and Topology

Vi har hørt det så mange gang i løbet af det sidste år: hold afstand! Men ved vi egentlig, hvordan man mest effektivt holder afstand? Hvis man sætte X personer i et lokale, hvordan skal de stå, hvis de skal være længst muligt fra hinanden? Og hvordan skulle vi placere hele jordens befolkning, hvis folk skal være længst muligt fra hinanden? Foredraget fortæller om dette geometriske spørgsmål, som har med appelsin og platoniske legemer at gøre

Optimal geometri i matematikken, fysikken og resten af naturen

Niels Martin Møller

Kl. 19:30 og 21:30

Foredrag ved lektor Niels Martin Møller, 
Copenhagen Centre for Geometry and Topology

Hurtigere, højere, stærkere er mottoet til De olympiske lege. Men faktisk deltager også kurver, flader, mekaniske bevægelser, elektromagnetismen, lysstråler og selv tyngdekraften i lignende konkurrencer - det findes der en flot matematisk-fysisk teori som forklarer. Vi illustrerer idéerne med billeder og sjove eksempler på alt lige fra dagligdags problemer som at komme hurtigst frem igennem en by, hvorfor man kan se Mols Bjerge fra Sjællands Odde (når man ikke burde for jordens krumning), til eksotiske astronomiske fænomener, som gør, at den samme stjerne kan ses flere steder på himlen.

The Mathematics of Quantum Spin Systems

Alvin Moon

20:00 og 22:00

Foredrag ved Alvin Moon,
postdoc ved Centre for the Mathematics of Quantum Theory 

Quantum spin systems are mathematical models which are used in condensed matter theory to explain properties of large quantum systems. They are becoming increasingly relevant today because they describe the setting for quantum computation. In this expository talk, I will highlight some applications of quantum technologies to real-world problems before giving a mathematical formulation of the underlying model, namely lattices of qubits. At the end I will discuss some current mathematical research at KU on properties of quantum spin systems.

A basic knowledge of vectors and matrices will be helpful but not necessary for the talk.

The talk is in English

Hvad kan en kvantecomputer gøre for dig?  

Frederik Ravn Klausen

20:30 og 22:30

Foredrag ved Frederik Ravn Klausen,
ph.d.-studerende ved Centre for the Mathematics of Quantum Theory 

I København forskes der intenst i kvantecomputere og de problemer de potentielt kan komme til at løse. En kvantecomputer er nemlig ikke bare en hurtig supercomputer, men en computer der virker på en fundamentalt anderledes måde. 

Foredrag i forlængelse af Krypteringsboden (a.k.a. Kvantehjørnet)