Matematik i Kulturnatten  

Institut for Matematiske Fag inviterer alle indenfor på Kulturnatten, fredagen før efterårsferien, til en aften med matematik, mystik, kryptering og spil. 

Vi fylder H.C. Ørsted Bygningens Vandrehal og auditorier med aktiviteter og foredrag for børn, unge og voksne - sammen med Kemisk Institut, Datalogisk Institut, Biologisk Institut og Niels Bohr Institutet.

Program for 2022: 

  • Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver
  • Brug din logiske sans i Mysteriejagten i Matematisk Bibliotek
  • Skakhjørnet
  • Geometri og topologi for de nysgerrige
  • Kvantehjørnet: Prøv en kvantecomputer

Foredrag i Auditorium 5:


Aktiviteter 2022

Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver

Stjerneløb

18:00 - 23:00 i Vandrehallen

Kan du lægge 2 og 2 sammen? Kan du mere end det? Uanset om du går i de yngste eller ældste klasser, så kom og prøv dine færdigheder i et stjerneløb, hvor du bliver sendt rundt i bygningen til en række poster. På hver post bliver du stillet en opgave, der passer til dit niveau.

Hver rigtig besvarelse udløser en lille præmie (der kan spises). Du starter hos os i Matematik-boden.

Brug din logiske sans i Mysteriejagten

Mysteriejagt

18:00 - 24:00 i Matematisk Bibliotek, start i Vandrehallen

Der er sket en forbrydelse i Matematisk Bibliotek! Det er igen gået ud over stakkels Professor Prim. Du skal finde ud af, hvor mange forbrydere der er, hvem der er deres bagmand og hvor de gemmer deres tyvekoster. Rundt omkring i Matematisk Bibliotek er der gemt en masse spor. Dit job er at finde de mange spor og løse gåderne, de indeholder.

Der er forskellige niveauer, så alle i alderen 10-99 med interesse for matematik og gåder kan være med. Regn med at bruge 1-3 timer afhængigt af, hvor mange niveauer du vil gennemføre. Der er løbende introduktion til mysteriejagten i matematikboden. Tag din ven under armen og vær med til den sjove og udfordrende jagt. Brug af smartphone er tilladt.

Spil skak med vores skakmestre

skak

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

I Skakhjørnet kan du prøve at dyste mod skakmestre fra Institut for Matematiske Fag og fra Kemikernes Skakklub, som er medarrangør. Vores værter spiller mod enhver, der vil udfordre dem - gerne flere spil af gangen.

Der vil desuden være nogle skriftlige skak-opgaver (af forskellige sværhedsgrader), som man selv kan sidde og sysle med – i stil med ”hvordan laver du en skakmat i et træk herfra”. Du er også velkommen til at låne brædt og brikker og spille mod andre publikummer.

Geometri og topologi for de nysgerrige

Sæbeboble

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Eksperimentér med sæbebobler og lær om hvorfor de opfører sig som de gør. Byg din egen kalejdoskop og leg med spejle. Gør som kvantefysikker Paul Dirac og leg med en øloplukker og snore for at undersøge spin. Du bliver vejledt af forskere fra Center for Geometri og Topologi (GeoTop).

Kvantehjørnet: Prøv en kvantecomputer

Kryptografi

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Forskerne fra Centre for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) fortæller om kvantematematik.

Husk også foredraget "Hvad kan en kvantecomputer gøre for dig?".


Foredrag 


Hvad kan en kvantecomputer gøre for dig?  

Frederik Ravn Klausen

Kl. 19:00 og 21:00 i Auditorium 5

Foredrag ved Frederik Ravn Klausen, Centre for the Mathematics of Quantum Theory

I København forskes der intenst i kvantecomputere og de problemer de potentielt kan komme til at løse. En kvantecomputer er nemlig ikke bare en hurtig supercomputer, men en computer der virker på en fundamentalt anderledes måde.

Foredrag i forlængelse af Kvantehjørnet.

Sæbebobler: Optimal geometri i matematik & fysik

Niels Martin Møller

Kl. 20:00 og 23:00 i Auditorium 5

Foredrag ved Niels Martin Møller, Center for Geometri og Topologi

Hvorfor er simple sæbebobler kuglerunde? Hvad så med to sammensmeltede bobler? Hvilke lovmæssigheder bestemmer formerne på sæbefilm, der udspænder de mindste fladearealer i rummet fra et skelet af ståltråd?

Og hvad har det altsammen med sorte huller og fuglefjers strålende farver at gøre?

I foredraget vil vi udforske nogle spændende matematisk-fysiske aspekter af disse spørgsmål. Vi krydrer med live sæbeboble-forsøg, som publikum også selv kan afprøve i GeoTops matematik-bod 'Geometri og topologi for de nysgerrige'.