Kulturnat – Københavns Universitet

Matematik i Kulturnatten

Institut for Matematiske Fag inviterede alle indenfor i vores bygninger til en aften med matematik, mystik, paradokser og spil. På Kulturnatten fredag den 13. oktober 2017, fra kl. 18:00 til 24:00.

I H.C. Ørsted Instituttets Vandrehal og auditorier bød vi sammen med Kemisk Institut, Datalogisk Institut og Niels Bohr Instituttet på aktiviteter og foredrag for børn, unge og voksne. Vi fik 1.145 gæster - og det er vi meget glade for. Biologisk Institut, vores nabo i Nørre Campus, havde yderligere 678 gæster. 

Vores program så således ud: 

 • Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver 
 • Brug din logiske sans i Mysteriejagten
 • Skakhjørnet 
 • Rubik's Cube Café
 • Lagkagedeling i Kvantehjørnet
 • Farvelægning og topologi
 • Fire foredrag:
  • En ny undersøgelse viser... Om paradoksale konklusioner
  • Hvad har farvelægning med matematik at gøre?
  • (Im)possibility of Cake-Cutting
  • Spil, usikkerhed og matematisk modellering af (u)rationel adfærd 


Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver

18:00 - 23:00 i Vandrehallen

Kan du lægge 2 og 2 sammen? Kan du mere end det? Uanset om du går i de yngste eller ældste klasser, så kom og prøv dine færdigheder i et stjerneløb, hvor du bliver sendt rundt i bygningen til en række poster. På hver post bliver du stillet en opgave, der passer til dit niveau.

Hver rigtig besvarelse udløser en lille præmie (der kan spises). Du starter hos os i Matematik-boden.

Brug din logiske sans i Mysteriejagten

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Der er sket en forbrydelse i matematikafdelingen på det store HC Ørsted-kompleks! Professor Prim er blevet kidnappet og vi skal have hjælp til at finde ud af, hvem der har kidnappet ham og hvor han holdes fanget.

Har du lyst til at prøve at løse mysteriet? Rundt omkring i auditorier, kældere, undervisningslokaler og andre spændende steder er der gemt en masse spor. Dit job er at finde de mange spor og bruge din logiske sans til at finde ud af, hvem forbryderen er.

Der er forskellige niveauer, så alle i alderen 10-99 med interesse for matematik og gåder kan være med. Regn med at bruge 1 - 4 timer afhængigt af, hvor mange niveauer du vil gennemføre. Der er introduktion til mysteriejagten løbende, så tag din ven under armen og vær med til den sjove og udfordrende jagt.

Spil skak med vores skakmester

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

I Skakhjørnet kunne du møde den tidligere Danmarksmester i Skoleskak Christian Furrer. Christian er ph.d.-studerende ved Institut for Matematiske Fag. 

Han spillede lynskak med dem, der vil udfordre ham, gerne flere spil af gangen. Desuden medbringer han nogle skriftlige skak-opgaver (af forskellige sværhedsgrader), som man selv kan sidde og sysle med – i stil med ”hvordan laver du en skakmat i et træk herfra”.

Rubik's Cube Café

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Her kan nybegyndere få hjælp til at komme i gang med terningerne. Og de øvede entusiaster kan få tip til, hvordan de kan blive hurtigere. Aftenens vært er Oscar Roth Andersen, der allerede som matematikstuderende satte en række (verdens)rekorder i speed-cubing. I dag er han Europas hurtigste på den 12-sidede (dodekaede) Megaminx. En gang i timen – kvart i hel – afvikler Oscar og hans venner en lille konkurrence for både nybegyndere og øvede.

Del cirkler med kvantematematik

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Som oplæg til vores foredrag om lagkagedeling (uden bageredskaber), kan du her selv prøve at dele cirkler præcist. Desværre vil vi ikke komme til at arbejde med kager...

En ny undersøgelse viser... Om paradoksale konklusioner

Auditorium 8

Foredrag ved Niels Richard Hansen, 
professor i statistik

Medieoverskrifter lokker læsere til med de sidste nye forskningsresultater. Det giver flest læsere, hvis resultaterne er kontroversielle eller går imod tidligere viden. Er kaffe en risikofaktor for at udvikle kræft, eller nedsætter kaffe faktisk risikoen? Og hvordan er det med bacon? Det virker paradoksalt når to undersøgelser giver modsatrettede konklusioner.

Det paradoksale forsvinder imidlertid, når vi forstår den statistiske analyse. Det er fejlagtige konklusioner om årsagssammenhænge, der skaber paradokset. I foredraget demonstrerer jeg, at paradokset er et elementært fænomen, som kan forstås af alle. På trods at det, har det har drillet og fortsat driller selv de bedste forskere.

Hvad har farvelægning med matematik at gøre?

Auditorium 8

Foredrag ved Nathalie Wahl, professor i topologi

Hvis du skal farvelægge et landkort således, at to nabolande aldrig får samme farve, hvor mange (hvor få) forskellige farver skal du så bruge? Det er i virkeligheden et matematisk spørgsmål, som gælder enhver tegning, uanset hvor indviklet den er.


Matematikere har ved hjælp af computere fundet svaret, men prøv selv! I Vandrehallen ved matematikboden kan du inden foredraget prøve at farvelægge diverse kort og tegninger. Foredraget fortæller om historien bag farvelægningsbeviset, og giver en ide om, hvordan man laver matematik ud af en tegning.


The (im)possibility of Cake-Cutting

Auditorium 8

Foredrag ved Alexander Müller-Hermes, postdoc ved “Centre for the Mathematics of Quantum Theory“

Contrary to popular belief it is impossible to cut a circular cake exactly in half using only a knife. Luckily this problem can be avoided if more cakes are available. After explaining these facts I will present methods based on cutting-edge mathematics to solve other cake-cutting problems arising in everyday life. No baking skills required.

[Alexander byder på kvantematematik, når han fortæller om, hvorfor man ikke kan halvere en rund kage præcist kun ved hjælp af en kniv. Han præsenterer han en række metoder, der ved hjælp af knivskarp matematik kan løse denne og andre kage-delingsproblemer. Foredraget er på engelsk.]

Spil, usikkerhed og matematisk modellering af (u)rationel adfærd

Auditorium 8

Foredrag ved David Skovmand, lektor i finansmatematik

Hvor meget vil du betale for at deltage i spil med et usikkert udfald? Hvad nu hvis spillet havde en uendelig høj forventet gevinst? Er du mere bange for at tabe penge når du investerer i aktier end når du køber en lottokupon?


Jeg vil gennem en række klassiske eksempler inden for nytteteori og sandsynlighedsteori behandle disse spørgsmål samt diskutere, hvordan matematik kan bruges til at modellere menneskelig adfærd.


De forrige år...

Fra 2013 til 2015 stilede instituttet op med en Matematisk Spillecafe i et telt i Botanisk Have, hvor man kunne høre, hvordan man forbedrer sine vinderchancer i spil som Scrabble, Kaste Gris, Roulette og Skak. 

Professorerne Mogens Steffensen, Søren Eilers og Rolf Poulsen fortalte om, hvordan matematikken kan give dig brugbare vinderstrategier. Efter hvert foredrag kunne publikum låne spil i caféen og få hjælp af en række matematikstuderende med at afprøve strategierne. 

I 2015 kunne man desuden i et nærliggende auditorie opleve professor og celist Matthias Kreck og hans "M3: Musik, Matematik & Malerei".