Kulturnat 2016 – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Institut for Matematiske Fag > Formidling > Kulturnat 2016

Matematik i Kulturnatten 2016

Institut for Matematiske Fag inviterer alle indenfor i vores bygninger til en aften med matematik, mystik, paradokser og uendeligheder. Fredag den 14. oktober 2016, fra kl. 18:00 til 24:00.

I H.C. Ørsted Instituttets Vandrehal og auditorier vil vi sammen med Kemisk Institut og Datalogisk Institut have aktiviteter og foredrag hele Kulturnatten for børn, unge og voksne.

Vores program ser således ud:


Vind med kvantepartikler

18:20-18:50 & 21:00-21:30 i Auditorium 2

I foredraget vil jeg beskrive de fænomener, der ligger bag de kommende kvantecomputeres overlegenhed i forhold til almindelige computere. Jeg vil illustrere det med et ”Kvantespil”, som ikke kan vindes med klassiske partikler alene – men kun med partikler, som er sammenfiltrede i kvanteteoretisk forstand.
Foredrag ved Matthias Christandl, professor i matematisk fysik

Uendelige mængders forunderlige verden

19:00-19:30 & 21:40-22:10 i Auditorium 2

Hvis man ankommer til et hotel, hvor alle værelser er taget, så må man finde et andet sted at overnatte. Men hvis hotellet har uendeligt mange værelser, kan der faktisk blive plads til alle! I dette foredrag vil jeg fortælle om uendelige mængder. De ligger uden for vores hverdagserfaring, og gemmer på mange overraskelser. Uendelige mængder og processer spiller en central rolle i moderne matematik, og derfor er en bedre forståelse af det uendelige vigtig for matematikkens videre udvikling.
Foredrag ved Asger Törnquist, lektor i logik

Terningen er kastet! Om tilfældighed og sandsynlighed.

19:40-20:10 & 22:20-22:50 i Auditorium 2

Udtrykket, som på latin er "iacta alea est", menes oprindeligt at stamme fra Cæsar da han i 49 f.kr. besluttede sig at gå mod Rom. Alea betyder terning, og i dag bruges ordet "aleatoria" for "tilfældighed" på spansk. Terningekast er en model for tilfældighed, som går langt tilbage i historien.
Jeg vil i dette foredrag beskrive nogle overraskende eksempler på sandsynligheder og ventetider ved terningekast: Hvis vi bliver ved med at kaste en terning, indtil vi opnår to på hinanden følgende 6’ere, så er det forventede antal kast 42. Men der forventes kun 36 kast, indtil 5 og 6 forekommer i rækkefølge. Grunden til denne forskel skal søges i "afhængighed" mellem hændelser, og selvom eksemplet er meget simpelt, så danner det grundlag for den moderne forsikrings- og finansieringsmatematik.
Foredrag ved Mogens Bladt, professor i sandsynlighedsregning

En ny undersøgelse viser... Om paradoksale konklusioner.

20:20-20:50 & 23:00-23:30 i Auditorium 2

Medieoverskrifter lokker læsere til med de sidste nye forskningsresultater. Det giver flest læsere, hvis resultaterne er kontroversielle eller går imod tidligere viden. Er kaffe en risikofaktor for at udvikle kræft, eller nedsætter kaffe faktisk risikoen? Og hvordan er det med bacon? Det virker paradoksalt når to undersøgelser giver modsatrettede konklusioner.
Det paradoksale forsvinder imidlertid, når vi forstår den statistiske analyse. Det er fejlagtige konklusioner om årsagssammenhænge, der skaber paradokset. I foredraget vil jeg demonstrere, at paradokset er et elementært fænomen, som kan forstås af alle. På trods at det, har det har drillet og fortsat driller selv de bedste forskere.
Foredrag ved Niels Richard Hansen, professor I statistik

Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver

18:00 - 23:00 i Vandrehallen

Kan du lægge 2 og 2 sammen? Kan du mere end det? Uanset om du går i de yngste eller ældste klasser, så kom og prøv dine færdigheder i et stjerneløb, hvor du bliver sendt rundt i bygningen til en række poster. På hver post bliver du stillet en opgave, der passer til dit niveau.
Hver rigtig besvarelse udløser en lille præmie (der kan spises) – og har du mange rigtige besvarelser, bliver præmien lidt større.
Du starter hos os i Matematik-boden.

Brug din logiske sans i Mysteriejagten

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

Er du snu? Vi har brug for din logiske sans! I det store HC Ørsted-kompleks, hvor der blandt andet læses matematik, er der sket en forbrydelse. Professor Prim er blevet kidnappet og vi skal have hjælp til at finde ud af, hvem der har kidnappet ham og hvor han holdes fanget.
Har du lyst til at prøve at løse mysteriet? Rundt omkring i auditorier, kældere, undervisningslokaler og andre spændende steder er der gemt en masse spor. Dit job er at finde de mange spor og bruge din logiske sans til at finde ud af, hvem forbryderen er.
Tag din ven under armen og vær med til den sjove og udfordrende jagt. Der er introduktion til mysteriejagten løbende og hvis du går i stå, står vi klar i Matematik-boden til at hjælpe dig videre.

Spil skak med vores skakmestre

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

I Skakhjørnet kan du møde den tidligere østrigske ungdomsmester Johannes Heiny og tidligere Danmarksmester i Skoleskak Christian Furrer. Johannes er ph.d.-studerende og Christian kandidatstuderende ved Institut for Matematiske Fag.
De spiller lynskak med dem, der vil udfordre dem, gerne med flere af gangen. Desuden medbringer de nogle skriftlige skak-opgaver (af forskellige sværhedsgrader), som du selv kan sidde og sysle med – i stil med ”hvordan laver du en skakmat i et træk herfra”.


De forrige år...

Fra 2013 til 2015 stilede instituttet op med en Matematisk Spillecafe i et telt i Botanisk Have, hvor man kunne høre, hvordan man forbedrer sine vinderchancer i spil som Scrabble, Kaste Gris, Roulette og Skak. 

Professorerne Mogens Steffensen, Søren Eilers og Rolf Poulsen fortalte om, hvordan matematikken kan give dig brugbare vinderstrategier. Efter hvert foredrag kunne publikum låne spil i caféen og få hjælp af en række matematikstuderende med at afprøve strategierne. 

I 2015 kunne man desuden i et nærliggende auditorie opleve professor og celist Matthias Kreck og hans "M3: Musik, Matematik & Malerei".