Kulturnat – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Institut for Matematiske Fag > Formidling > Kulturnat

Matematik i Kulturnatten

Kulturnat 2013

Spillecafe & Cellokoncerter

De sidste tre år har instituttet stillet op med en Matematisk Spillecafe, hvor man kunne høre, hvordan man forbedrer sine vinderchancer i spil som Scrabble, Kaste Gris, Roulette og Skak. I 2015 kunne man desuden i et nærliggende auditorie opleve professor og celist Matthias Kreck og hans "M3: Musik, Matematik & Malerei". 

Fredag den 9. oktober 2015 arrangerede Institut for Matematisk Fag for tredje (og sidste) gang en Matematisk Spillecafe i Botanisk Have, i teltbyen (ved Palmehuset) sammen med Biologisk Institut og Øresundsakvariet. 

Professorerne Mogens Steffensen, Søren Eilers og Rolf Poulsen fortalte om, hvordan matematikken kan give dig brugbare vinderstrategier. Efter hvert foredrag kunne publikum låne spil i caféen og få hjælp af en række matematikstuderende med at afprøve strategierne. 

Man kunne også spille skak i cafeen. Vært var den tidligere østrigske ungdomsmester Johannes Heiny, der er ph.d.-studerende ved Institut for Matematiske Fag. Johannes spillede lynskak med dem, der ville udfordre ham, og havde desuden medtaget nogle skriftlige skak-opgaver (”mat i et træk herfra”).

Se aftenens program i Spillecafeen.

M3: Musik, Matematik & Malerei

Ca. 120 valgte at afsætte to timer til at få begge hjernehalvdele pirret i selskab med matematikprofessor og cellist Matthias Kreck fra universitetet i Bonn. Han fortalte om skønheden i primtal - og spillede Vivaldi, Schumann og Beethoven. 

Kreck mener  at den følelsesmæssige side af hjernen er nødvendig for at nyde den klassiske musik og mens den rationelle side er nødvendig for at fordøje matematikken. Begge dele bliver berørt af Luitgard Ilgs malerier, der tager udgangspunkt i matematikken. 

Matthias Kreck spiller selv cello og han blev akkompagneret af den norske pianist Bjørn Jahren – der i øvrigt er matematikprofessor ved Oslo Universitet. Aftenens matematik handlede om primtal. ”Everything you always wanted to know about sex prime numbers” (frit efter Woody Allen), hvor Kreck blandt andet kom forbi primttal i kryptografi. 

Kulturnatten 2016?

I 2016 skal der bygges nyt naturhistorisk museum i det nordvestlige hjørne af Botanisk Have, hvorfor MATH og Biologisk Institut skal finde et andet sted at være på Kulturnatten. Samtidig ønsker vi fra MATH at tilbyde noget nyt fra matematikkens brogede verden.

Præcist hvor vi skal være og hvad vi kommer til at byde på, det tænkes der over. Men vi ses til Kulturnatten, oktober 2016, ingen tvivl om det.Se vido fra Kulturnat 2013: