8. september 2019

Dansk matematiker løser lottogåde fra 1969

MATH i medierne

Findes der en lottokupon, som på et eller andet tidspunkt med 100 procents sikkerhed vil vinde den helt store lottogevinst? Det korte svar er nej. Politiken har interviewet Asger Dag Törnquist fra Institut for Matematiske Fag om gåden og hans forskning.

Asger Dag Törnquist Politikens overskrift i sin fulde længde lyder: ”Dansk matematiker løser lottogåde fra 1969 – måske til de færrestes glæde”. Og interviewet handler da også om det forske i mængdelære, der kan være svært at forklare – og som ikke løser nogen samfundsproblemer nu og her.

Beviset for gådens løsning har Dag fundet sammen kollegaen David Schrittesser fra Østrig. Deres forskning er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Politikens journalist Lasse Foghsgaard spørger:

"Jeg har læst mange videnskabelige artikler i min journalistiske karriere, men din aktuelle artikel topper listen over dem, som jeg ikke kan forstå et ord af. Jeg har dog forgæves ledt efter ordet ’lotto’, men uden held. Hvordan kan det være?

- Mit lottoeksempel er min måde at gøre min forskning forståelig for folk, som ikke har matematik som speciale. For hvis jeg begyndte at fortælle om Ramsey-teori, Solovays model og mad families (gale familier), ville jeg ikke kunne trænge igennem med mit budskab til lægfolk. Så derfor beder jeg folk om at forestille sig en lottokupon, som er forsynet med uendelige rækker af uendeligt mange tal. Gåden er så: Kan man finde en kupon, hvor man kan være helt sikker på, at mindst en af rækkerne vinder. Og her er svaret altså nej.

- Hvis du forestiller dig den her uendeligt store lottokupon, hvor hver række på kuponen har uendeligt mange tal, så har vi fundet ud af, at der opstår noget orden og struktur, som gør, at rækkerne alligevel opfører sig på en forudsigelig måde."

Læs mere i Politiken, 9. september 2019, 1. sektion side 6.

Læs pressemeddelelsen fra SCIENCE: Lottokuponen der altid vinder: Matematikere løser glemt gåde fra 1969

Politiken 9/9 2019