31. januar 2014

"Detektor" om Danmarks Klogeste og olie i rubiksterningen

DR P1-programmet Detektor havde den 30. januar 2014 besøg af to matematikere her fra instituttet. Først blev lektor Morten Risager spurgt om svaret på et tvivlsomt spørgsmål, der blev stillet i TV-quizzen ”Danmarks Klogeste”. Spørgsmålet gik på, hvilket tal ud af fire, der skilte sig ud. Beslagsmeden Jesper sagde tal B – og det blev dømt forkert. Men svaret var korrekt fastslog Risager. Det medgav produktionsselskabet bag udsendelsen.

Morten Risager gjorde også opmærksom på, at alle fire tal faktisk skiller sig ud – på hver deres måde. Produktionsselskabet måtte indrømme, at det i så fald var et ringe quizspørgsmål.

Senere i udsendelsen interviewede man pensioneret lektor i matematik Mogens Esrom Larsen om Rubiks-terningen – i anledning af en ny hastighedsrekord sat af en kinesisk dreng. Om hemmeligheden bag det at være hurtig til at løse en Rubiks terning sagde Larsen, at man først og fremmest skulle undlade at tænke sig om. Og huske at smøre terningen med olie…

Hurtigheden kommer ved fingerfærdighed og udenadslære. Har man trænet opskriften, så handler om at udføre de ca. 40 træk hurtigst muligt. Skulle man virkelig gøre det udfordrende – for hjernen – så skulle man tvinges til løse opgaven på kun 20 træk, sagde Larsen.