Logo for Kulturnat 2019Matematik i Kulturnatten  

Institut for Matematiske Fag inviterer alle indenfor på Kulturnatten, fredag inden efterårsferien, til en aften med matematik, mystik, kryptering og spil. 

Vi plejer at fylde H.C. Ørsted Instituttets Vandrehal og auditorier med aktiviteter og foredrag for børn, unge og voksne - sammen med Kemisk Institut, Datalogisk Institut, Biologisk Institut og Niels Bohr Instituttet.

Program for 2019: 

  • Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver
  • Brug din logiske sans i Mysteriejagten i Matematisk Bibliotek
  • Skakhjørnet
  • DNA-puslespils-bod
  • Krypteringsbod: Kan du holde dine billeder private?

Foredrag:

  • Gong show: What do I think about when I think about maths?
  • Statistisk detektivarbejde i kriminalsager
  • SkakMat - skakmatematik
  • Sikker kommunikation med kvantebits

Aktiviteter 2019

Stjerneløb for skoleelever med sjove matematikopgaver

18:00 - 23:00 i Vandrehallen

Kan du lægge 2 og 2 sammen? Kan du mere end det? Uanset om du går i de yngste eller ældste klasser, så kom og prøv dine færdigheder i et stjerneløb, hvor du bliver sendt rundt i bygningen til en række poster. På hver post bliver du stillet en opgave, der passer til dit niveau.

Hver rigtig besvarelse udløser en lille præmie (der kan spises). Du starter hos os i Matematik-boden.

Brug din logiske sans i Mysteriejagten

18:00 - 24:00 i Matematisk Bibliotek, start i Vandrehallen

Der er sket en forbrydelse i Matematisk Bibliotek! Professor Prim er blevet kidnappet og vi skal have hjælp til at finde ud af, hvem der har kidnappet ham og hvor han holdes fanget. Har du lyst til at prøve at løse mysteriet?

Rundt omkring i Matematisk Bibliotek er der gemt en masse spor. Dit job er at finde de mange spor og bruge din logiske sans til at finde ud af, hvem forbryderen er.

Der er forskellige niveauer, så alle i alderen 10-99 med interesse for matematik og gåder kan være med. Regn med at bruge 1-3 timer afhængigt af, hvor mange niveauer du vil gennemføre. Der er løbende introduktion til mysteriejagten i matematikboden. Tag din ven under armen og vær med til den sjove og udfordrende jagt.

Spil skak med vores skakmestre

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

I Skakhjørnet kan du i år møde to skakmestre: 

  • Viktor Haarmark Nielsen, tidligere Nordisk mester i Skoleskak. Han er tredjeårs-studerende ved Institut for Matematiske Fag og skaktræner i Hvidovre Skakklub. 
  • Christian Furrer, er også er tidligere skoleskakmester, og medlem af Brønshøj Skakforening. Han er forsikringsmatematiker og ph.d.-studerende ved instituttet og PFA-pension. 

Viktor og Christian spiller mod enhver, der vil udfordre dem - gerne flere spil af gangen.

Mellem 19:00 og 20:00 spiller Viktor og Christian lynskak mod hinanden - med bind for øjnene!

Der vil desuden være nogle skriftlige skak-opgaver (af forskellige sværhedsgrader), som man selv kan sidde og sysle med – i stil med ”hvordan laver du en skakmat i et træk herfra”. Du er også velkommen til at låne brædt og brikker og spille mod andre publikummer.

Kl. 21:00 og 22:30 holder Christian foredraget "SkatMat" - se herunder.

DNA-puslespils-bod

18:00 - 24:00 i Vandrehallen

DNA opfattes som noget af det mest afgørende bevismateriale, men når man står med et DNA-spor ude fra et gerningssted, kan det faktisk være vanvittigt svært at afgøre, hvem DNA'et kommer fra.

Et af de store problemer opstår, når man har et blandet DNA-spor, der altså består af DNA fra flere personer. Ligesom der er flere måder at lægge to tal sammen på for at få tallet 10, er der ofte mange måder at blande DNA fra flere personer på, der giver det samme blandede spor. Det er derfor ikke klart, hvilke personer der har været til stede, hvis man kun har et blandet spor fra gerningsstedet at gå efter.

Kom og prøv et DNA-puslespil. Kan du mon løse gåden?

Husk også Thereses foredrag "Statistisk detektivarbejde i kriminalsager" kl. 20:00 og 22:00, se herunder.

Krypteringsbod: Kan du holde dine billeder private? 

Kryptografi

18:00 - 23:00 i Vandrehallen

Billeder og andet information kan hurtigt falde i uønskede hænder. Man kan dog beskytte sine informationer ved at kryptere dem, så kun indviede personer kan læse dem.

I krypteringsboden vil du få mulighed for at prøve at kryptere et foto af dig selv, så det bliver ulæseligt for alle, der ikke har din hemmelige krypteringsnøgle. Kun du vil så let som ingenting kunne dekryptere billedet med din nøgle, når du ønsker det.

Forskerne fra Centre for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) demonstrerer kryptering.

Husk også foredraget i AUD 8 kl. 20.30: "Sikker kommunikation med kvantebits".


Foredrag


Gong show: What do I think about when I think about maths? 

19:00-19:30 i Auditorium 8

Unge forskere fra Institut for Matematiske Fag giver mini-introduktioner til den matematik, de bruger deres dage på at tænke over. Det er et kapløb med tiden: Hver taler har kun fem minutter til at kommunikere så meget som muligt om et stykke matematik, de føler meget for - før gong-gongen annoncerer, at det er tid til den næste taler! Deltag i en hektisk, sjov udforskning af en række emner i moderne matematik. Man behøver ingen fagkundskaber i matematik - men gong-foredragene er på engelsk.

[Young researchers from the Department of Mathematical Sciences provide a peek into their work by giving miniature introductions to pieces of mathematics they find fascinating. It is a race against time: each speaker has only a few precious minutes to communicate as much as they can about a piece of mathematics they are passionate about - before a gong announces that it is time for the next speaker to step in. Join us for a bit of frantic fun exploring a range of topics in modern mathematics. No specialist knowledge in mathematics will be assumed. The gong show is in English]

Statistisk detektivarbejde i kriminalsager

Therese Graversen

20:00-20:25 samt 22:00-22:25 i Auditorium 8

Foredrag ved Therese Graversen,
Adjunkt ved sektionen Statistik og Sandsynlighedsregning  

Foredrag i forlængelse af DNA-puslespilsboden

Vi ser på en række engelske kriminalsager, hvor jeg har været inddraget som ekspertvidne, og snakker om, hvorfor det kan være rigtigt svært at analysere DNA-spor, og hvad en statistiker som mig skal bruges til i en retssag.

Sikker kommunikation med kvantebits

Johannes Borregaard

20:30-20:55 i Auditorium 8

Foredrag ved Johannes Borregaard ,
postdoc ved QMATH, Centre for the Mathematics of Quantum Theory 

Foredrag i forlængelse af krypteringsboden

Muligheden for at kunne kommunikere privat er en grundsten i mange moderne kommunikationsplatformer såsom email og netbank. Typisk opnås dette ved at kryptere kommunikationen, så kun indviede personer kan forstå den. Det er dog ikke så let at indvie nogen i ens kryptering, uden uønskede personer også får adgang til informationen.

Overraskende nok viser det sig, at mikroskopiske kvantesystemers opførelse kan komme en til hjælp. Kom og hør hvordan, og hvorfor det tilbyder en helt ny grad af sikkerhed.

SkakMat 

Christian Furrer

21:00-21:20  samt 22:30-22:50 i Auditorium 8

Foredrag ved Christian Furrer, 
ph.d.-studerende i forsikringsmatematik

AFLYST GRUNDET SYGDOM

Hvordan kan et skakstudie af Rèti fra 1921 være relevant for en førsteårsstuderende på Institut for Matematiske Fag? Er matematik kun regning og skak kun beregning, eller er mønstergenkendelse, abstraktion og intuition mindst ligeså vigtigt? Foredraget forudsætter et grundlæggende kendskab til skak inkl. brikkernes gang og bondeforvandling.